in

Her er de ting du skal være opmærksom på når du handler aktier

Aktiekurs
Aktiekurs

Når man har aktier vil man opleve, at værdien af sine aktier vil ændre sig hele tiden mens markedet er åbent. Ofte vil man se små ændringer hele tiden, men man kan også opleve at en aktie stiger/falder drastisk. Derfor er det relevant at kende til de faktorer der gør, at aktiernes værdigansættelse ændres.

De selskabsspecifikke nyheder kan betyde meget for aktiekursen. Hvis BMW eksempelvis præsenterer et regnskab der er langt over alle forventningerne vil der være gode muligheder for, at aktiekursen stiger. Hvis de omvendt præsenterer et regnskab der er dybt skuffende vil man ofte se en faldende aktiekurs. Regnskabet kan overraske på forskellige parameter, såsom omsætning, indtjening, nedskrivninger, afskrivninger, brutto/overskuds-margen.

Selskabsspecifikke nyheder behøver ikke komme i forbindelse med årsrapporten. Et godt eksempel på dette er da Novo Nordisk tidligere på året meddelte, at deres nye insulinpræparat Tresiba ikke blev godkendt på de Amerikanske marked. Aktiemarkedet kvitterede med et fald på over 13% svarende til en tabt markedsværdi på over 77 milliarder kroner.

Der findes også branchespecifikke nyheder. Hvis eksempelvis fragtraterne går op, så har det en tildens til at virke positivt på hele markedet for shipping. For nogle få dage siden så vi netop, at fragtraterne steg, hvilket blandt andet førte til stigninger hos Mærsk og D/S Norden.

Det næste punkt, som kan ændre prisfastsætningen på aktiemarkedet er den makroøkonomiske udvikling. Makroøkonomi beskæftiger sig med den generelle samfundsøkonomi, såsom renter, finanspolitikken, valutakurs, inflation/deflation, handelsbalancen, betalingsbalancen og demografi. Hvis der eksempelvis kommer en general afmatning i samfundsøkonomien vil det have konsekvens for aktiemarkedet.

Teknisk analyse har også betydning for aktiemarkedet bevægelser. Her prøver man at estimerer fremtidsudviklingen for aktiemarkedet ved, at kigge på aktiegrafen. Mange investorer anvender teknisk analyse når de handler aktier.

What do you think?

Written by enur215

Nøgletal

Sådan finder du de rigtige nøgletal

Bedste aktier

Aktier er den bedste aktivklasse