in

Inflation

Inflation
Inflation

Inflation er en generel stigning i prisniveauet på produkter og servicer. Dette betyder altså at hvis inflationen er på 2%, så er den generelle prisstigning også på 2%. Dette betyder altså også, at dine likvider (penge på kontoen) kan købe mindre goder.

Generelt betragtes en moderat inflation for positivt for økonomien. Grunden til at en smule inflation er en god ting er, at det forbrugerene vil aktivere deres penge. Et eksempel kunne være, at hvis du står og mangler en ny stol, så vil du hellere køber den i dag frem for næste år, fordi du ved den vil stige i pris, hvilket altså betyder at forbrugeren vil øge forbruget. Vi ved fra vores formel for bruttonationalproduktet, at et øget forbrug påvirker bruttonationalproduktet positivt. Dette er altså grunden til at inflation er godt for den økonomiske udvikling.

Vi kan også havne i en situation, hvor vi har deflation. Deflation er når det generelle prisniveau falder, hvilket altså betyder at vi har en negativ inflation. Deflation bliver betragtet som negativt for den økonomiske udvikling og vores tidligere eksempel med købet af en stol kan illustrere hvorfor.

Hvis vi har deflation vil man hellere udsætte købet af fremtidige goder, såsom en ny stol. Hvis vi udsætter købet af goder betyder det, at vi får et lavere forbrug, som igen vil betyde et lavere bruttonationalprodukt.

Japan har i mange år oplevet deflation og de har samtidig også haft lav vækst/negativ vækst i bruttonationalproduktet. Japan har dog fået inflation i ved, at udvide pengemængden (printe flere yen) og det er dermed også lykkedes dem, at få vækst i bruttonationalproduktet.

Det er dog vigtigt at understrege, at alt for meget inflation også vil påvirke økonomien negativt. En meget høj inflation kaldes for hyperinflation. Hyperinflation betyder som sagt meget høje stigninger i inflationen og der bliver hermed en generel mistillid til den nationale valuta, endvidere bliver købekraften i økonomien udhulet. Et eksempel på hyperinflation er tyskland efter første verdenkrig. I starten af 1922 kostede en dollar 320 marks. I november 1923 kostede en dollar svimlende 4,210,500,000,000 tyske marks.

What do you think?

Written by enur215

Bedste aktier

Aktier er den bedste aktivklasse

Penge

Bruttonationalproduktet